Ga direct naar inhoud

TWEEDE WERELDOORLOG MET AL JE ZINTUIGEN

Maak met de klas een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog met authentiek materiaal!

Actief bezig zijn! Alle zintuigen! Tentoonstelling! Spannend! Authentiek materiaal! Ontdekken! ± 78 Jaar oud!

Is uw interesse gewekt? Lees dan verder, het is de moeite waard.

De kinderen in uw groep krijgen met deze workshop de kans om een tentoonstelling samen te stellen met authentiek materiaal uit de Tweede wereldoorlog.

Ik start de workshop met het lezen van dagboekfragmenten. Deze zijn geschreven door kinderen uit diverse oorlogsgebieden in de twintigste - en eenentwintigste eeuw. Zo koppel ik de tijd van toen aan de tijd van nu. Bij het bespreken van de fragmenten wordt door de kinderen het begrip gevormd dat elk kind in een oorlogsgebied in eenzelfde situatie zit, of het nu op dit moment gebeurt of honderd jaar geleden.

Daarna bespreek ik 'Het misterieuze voorwerp'.

Vervolgens wordt de groep in groepjes verdeeld. Al naar gelang de grootte van de groep; vier, vijf of zes groepjes. Elk groepje krijgt een kist met materiaal en een vitrine tot zijn beschikking. De rest gaat als volgt:
- Er worden handschoentjes uitgedeeld.
- Uitpakken van de kist. De kinderen kunnen vragen wat de voorwerpen voorstellen.
- De spullen worden gesorteerd op thema*.
- Spullen worden per thema in de vitrine geplaatst.
- Alles wordt genummerd en beschreven**.
- Als alles is ingedeeld, kunnen alle kinderen de complete tentoonstelling bekijken.

TENTOONSTELLING VOOR OUDERS
U kunt een project maken van het onderwerp Tweede Wereldoorlog, een onderwerp wat veel mensen aanspreekt. Dit project is af te sluiten met een echte tentoonstelling.
We hebben een lesbrief voor u gemaakt waarin voor twee weken een aantal uitdagende opdrachten staan die u met de kinderen kunt uitwerken. Met de tentoonstelling sluit u dan op een middag of avond het project af. Tijdens de tentoonstelling kan het uitgenodigde publiek (familie, vrienden of andere klassen) genieten van; door de kinderen zelfgemaakte monumenten, muurkranten, gedichten, dagboeken, de vier vitrines etc. Wij hebben de ervaring dat bij zulke avonden of middagen meer dan honderd bezoekers per groep komen kijken.
Om de tentoonstelling dan nog mooier te maken zorgen wij voor nog meer authentieke spullen waaronder uniformen, voedselblikken, een fiets etc. Ook nemen we een verplaatsbare expositiewand mee waar de muurkranten, de gedichten en de rest op bevestigd kan worden.

*Iedere vitrine heeft twee of meer thema's. vitrine 1 bestaat bv. uit de thema's: Mobilisatie Nederlands leger en uitbraak oorlog, zie hiervoor de bijgevoegde foto's en hun beschrijving.
**Elk groepje maakt een beschrijving van zijn eigen vitrine. Zo ontstaat er voor iedere vitrine een beschrijving en kunnen de kinderen na de indeling elkaar vertellen over de inhoud van hun eigen vitrine. ook kunnen ze tijdens de tentoonstelling de bezoekers rondleiden.

Er is een lesbrief beschikbaar

Bezoekers van deze pagina bekeken ook

Theater in School (Theater in School)
voorstelling